Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου : Ενότητα 40 : Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και η Μεγάλη ΄Ύφεση,

 

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και η Μεγάλη Ύφεση

 

Αποτελέσματα Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Α) 8.000.000 νεκροί και 6.000.000 ανάπηροι, τεράστιες ζημιές. Η Ευρώπη έχασε πια τη δύναμή της.

Β) Στην οικονομία : Η Αγγλία και η Γαλλία δανείστηκαν από τις Η.Π.Α. για να ανταπεξέλθουν στον πόλεμο. Οι Η.Π.Α. ενισχύθηκαν οικονομικά και διπλωματικά.

Γ) Στην κοινωνία : 1) Μεγάλος χαμένος ήταν τα μεσαία στρώματα (μισθωτοί, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες). Πολλοί καταστράφηκαν οικονομικά, 2) πολλές γυναίκες άρχισαν να εργάζονται και σε κάποιες χώρες άρχισαν να ψηφίζουν (Σοβιετική Ένωση, Γερμανία, Αγγλία)

Δ) Στην πολιτική : 1) Η Ευρώπη αποδυναμώθηκε. 2) Η Αγγλία και η Γαλλία που είχαν οικονομικά προβλήματα άρχισαν να έχουν προβλήματα και με τις αποικίες τους. Πολλοί στρατιώτες αυτών των χωρών ήταν από αποικίες και όταν τελείωσε ο πόλεμος έφεραν στις πατρίδες τους τις ιδέες της «αυτοδιάθεσης των λαών» ή του αντιμπεριαλισμού, του κομμουνισμού και σοσιαλισμού που είχαν γνωρίσει στην Ευρώπη, ενισχύοντας τα κινήματα ανεξαρτητοποίησης των αποικιών κατά τον Μεσοπόλεμο. 3) δημιουργήθηκε το πρώτο κομμουνιστικό κράτος στον κόσμο, η Σοβιετική Ένωση, που αποτελούσε μια εναλλακτική απάντηση στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γοήτευε πολλούς απογοητευμένους Ευρωπαίους πολίτες.4) Τα φιλελεύθερα αστικά κράτη έχασαν το κύρος τους. Σε λίγο η κριτική τόσο από αριστερά (κομμουνισμός), όσο και από δεξιά (φασισμός) θα ενισχυθεί και ο κοινοβουλευτισμός θα θεωρηθεί ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1920

Η καχυποψία και ο ανταγωνισμός Γαλλίας και Γερμανίας ενισχύθηκαν. Μετά όμως την οικονομική ανάπτυξη στις αρχές της δεκαετίας οι λαοί και οι ηγέτες τους άρχισαν να πιστεύουν ότι οι ανταγωνισμοί οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Το 1925 υπογράφτηκε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας η Συνθήκη του Λοκάρνο για το σεβασμό των μεταξύ τους συνόρων. Το 1928 επίσης υπογράφτηκε μεταξύ Η.Π.Α. και Γαλλίας σύμφωνο με το οποίο καταδικαζόταν ο πόλεμος.

Η έκρηξη της οικονομικής κρίσης του 1929

Στις αρχές του 1920 υπήρξε οικονομική ευημερία και διπλωματική προσέγγιση των χωρών. Στις Η.Π.Α. τα μέσα εισοδήματα και η βιομηχανική παραγωγή διπλασιάστηκαν στην περίοδο 1921-1929. Υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία και οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συνεχώς ανέβαιναν. Ξαφνικά όμως, το φθινόπωρο του 1929 μεγάλοι επενδυτές θέλοντας να εισπράξουν τα κέρδη τους άρχισαν να πουλούν μετοχές. Επικράτησε πανικός...οι μικροεπενδυτές τους μιμήθηκαν...οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν τη «Μαύρη Πέμπτη» στις 24 Οκτωβρίου 1929. Το φαινόμενο ονομάστηκε «κραχ» και η οικονομική κρίση εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο.. Μέσα σε λίγες βδομάδες χάθηκαν περιουσίες, έκλεισαν επιχειρήσεις και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άνεργοι. Το 1931 η οικονομία των Η.Π.Α. είχε σχεδόν καταρρεύσει. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όμως που άντεξαν εξαγόρασαν τις μικρότερες και εξελίχθηκαν σε πανίσχυρα οικονομικά συγκροτήματα.

Η επέκταση της κρίσης – Η Μεγάλη Ύφεση

Επειδή στην Ευρώπη είχαν επενδυθεί πολλά αμερικανικά κεφάλαια, η κρίση επεκτάθηκε γρήγορα κι εκεί. Τα αμερικανικά δάνεια αποσύρθηκαν και η ευρωπαϊκή οικονομία κλονίστηκε. Ιδιαίτερα προβλήματα είχε η Γερμανία και η Αγγλία. Η οικονομική κρίση του 1929-1933 ονομάστηκε Μεγάλη Ύφεση και έπληξε και την Ελλάδα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου