Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Το κράτος της Μακεδονίας


Οι Μακεδόνες ζουν απομονωμένοι
Για πάρα πολλά χρόνια οι Μακεδόνες έζησαν απομονωμένοι, μένοντας πιστοί στο θεσμό της βασιλείας. Τα παράλια της Μακεδονίας αποικίστηκαν από ελληνικές πόλεις της νότιας Ελλάδας. Οι αποικίες ανέπτυξαν εμπορικές επαφές με τους κατοίκους της ενδοχώρας. Οι Μακεδόνες απέκτησαν από νωρίς πολεμική πείρα, καθώς ήταν αναγκασμένοι να αποκρούουν τις επιθέσεις των γειτόνων τους (Ιλλυριών και Παιόνων) 

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Περσικοί Πόλεμοι (492-479 π.Χ.) : Το 492 π.Χ. ο Μαρδόνιος ανάγκασε τη Μακεδονία να γίνει υπόδουλος σύμμαχος της Περσίας. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α’ (495-450 π.Χ.) συμβούλευσε και βοήθησε κατά τη διάρκεια της 3ης εκστρατείας των Περσών (πριν τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ.) τους Έλληνες.
Μετά τους Περσικούς Πολέμους : Οι σχέσεις των Μακεδόνων με τους νότιους Έλληνες έγιναν στενότερες. Οι Αθηναίοι, καθώς φτιάχνουν ισχυρό ναυτικό, προμηθεύονται τα ξύλα αποκλειστικά από τη Μακεδονία. Ο Αλέξανδρος Α’ οργανώνει το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων και μεγαλώνει το κράτος του.
Τα χρόνια του Αρχέλαου (413-399 π.Χ.) : Ο Αρχέλαος μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους από τις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) στην Πέλλα. Στις Αιγές εξακολουθούσαν όμως να θάβονται οι Μακεδόνες βασιλείς. Στα χρόνια του Αρχέλαου η Μακεδονία σημείωσε ανάπτυξη. Όταν οι Αθηναίοι έχασαν στη Σικελία (415-412 π.Χ) κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι Μακεδόνες ξαναπήραν πίσω τα ορυχεία που τους είχαν αφαιρέσει πιο πριν οι Αθηναίοι. Στην αυλή του Αρχέλαου συγκεντρώθηκαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Ευριπίδης. Η ιερή πόλη της Μακεδονίας (κάτι σαν την Ολυμπία) ήταν το Δίον, όπου συγκεντρώνονταν οι Μακεδόνες για να τιμήσουν τους θεούς και ιδιαίτερα τον Δία.
Μετά το θάνατο του Αρχέλαου : Η Μακεδονία πέρασε πολλά χρόνια αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μέχρι που ανέβηκε στο θρόνο ο Φίλιππος Β’.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου