Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Η κυριαρχία της Θήβας στην Ελλάδα


  • Ποιους υποστήριξαν οι Θηβαίοι κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
Οι Θηβαίοι ήταν με το μέρος της Σπάρτης.

  • Ποια στάση τήρησε η Θήβα μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
Η Θήβα μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο πρωτοστάτησε στους συνασπισμούς εναντίον της Σπάρτης.

  • Ποια ήταν η κατάσταση στη Θήβα μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
Υπήρχαν διαμάχες μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών, μέχρι που στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. επικράτησαν οι δημοκρατικοί με δυο σημαντικές προσωπικότητες : τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα

Η επέμβαση της Σπάρτης στη Θήβα
Το 382 π.Χ. οι Σπαρτιάτες επεμβαίνουν, ανατρέπουν το δημοκρατικό πολίτευμα της Θήβας και παραχωρούν την εξουσία στους ολιγαρχικούς.

Οι δημοκρατικοί ξαναπαίρνουν την εξουσία.
Το 379 π.Χ. οι Θηβαίοι δημοκρατικοί με αρχηγό τον Πελοπίδα ανατρέπουν τους ολιγαρχικούς και ξαναπαίρνουν την εξουσία.

Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ
Ο στρατός που συγκροτεί ο Πελοπίδας είναι αξιόμαχος. Κύριος πυρήνας του είναι ο «Ιερός Λόχος» : ένα στρατιωτικό σώμα 300 ανδρών που συνδέονται με στενή φιλική σχέση μεταξύ τους και είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τη Θήβα. Ο στρατός των Θηβαίων συγκρούεται πολλές φορές με τους Σπαρτιάτες και καταφέρνει να αποκρούσει τις επιθέσεις τους.

Ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
Ήταν σπουδαίος Θηβαίος στρατηγός που στάθηκε στο πλευρό του Πελοπίδα.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΤΡΑ (371 π.Χ.)
Το 371 π.Χ. οι Θηβαίοι συντρίβουν τον στρατό των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. Στη μάχη σκοτώνεται και ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεόμβροτος. Η νίκη των Θηβαίων επετεύχθη χάρις το στρατηγικό σχέδιο της λοξής φάλαγγας, που εφάρμοσε ο Επαμεινώνδας.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ
1)      Ο Πελοπίδας κάνει πόλεμο εναντίον των Θεσσαλών, αλλά σκοτώνεται σε μια μάχη.
2)      Ο Επαμεινώνδας εκστρατεύει στην Πελοπόννησο και φθάνει ως τη Λακωνική. Το 370 π.Χ. ιδρύει την Μεγαλόπολη και την κάνει πρωτεύουσα της Αρκαδικής Συμπολιτείας. Το 362 π.Χ. επιχειρεί και νέα εκστρατεία κατά της Σπάρτης, την οποία υπερασπίζεται ο βασιλιάς Αγησίλαος.




Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ (362 π.Χ.)
Στη μάχη αυτή,  οι Θηβαίοι κέρδισαν τους Σπαρτιάτες, αλλά ο Επαμεινώνδας σκοτώθηκε. Έτσι, οι Θηβαίοι εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο κι έπαψαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Μετά τη Μάχη της Μαντίνειας (362 π.Χ.), επικράτησε σύμφωνα με τον Ξενοφώντα «ακρισία», δηλαδή καμιιά από τις 3 μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα) δεν μπορούσε να ηγηθεί ολόκληρης της Ελλάδας. Η παρακμή τους ήταν γεγονός και το κλίμα ήταν έτοιμο για να εμφανιστεί σε λίγο μια νέα μεγάλη δύναμη, η Μακεδονία…

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου