Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ιστορία Β' Γυμνασίου : Η ίδρυση, η εξέλιξη και ο εκχριστιανισμός του Ρωσικού Κράτους



Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ
Οι Βάραγγοι
Οι Βάραγγοι, τους οποίους οι ανατολικοί σλάβοι ονόμαζαν Ρώς, ήταν σκανδιναβικά φύλα που εμφανίστηκαν τον 9ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της σημερινής Δανίας και Σουηδίας. Ήταν έμποροι και πειρατές. Οι Δυτικοί τους ονόμαζαν Βίκιγκς και Νορμανδούς.
Στο χώρο της σημερινής Ρωσίας  αξιοποίησαν τα ποτάμια για τις εμπορικές επαφές με τους Βυζαντινούς («δρόμος από τους Βαράγγους στους Έλληνες»). Με ποταμόπλοια έφθαναν στον Εύξεινο Πόντο και μετά στην Κωνσταντινούπολη.


Η ανάμιξη των Βαράγγων ή Ρως με τους ανατολικούς Σλάβους
Η ανάμιξη των Βαράγγων ή Ρως με τους ανατολικούς Σλάβους δημιούργησε ένα νέο λαό. Ο λαός αυτό πήρε :
1) από τους Ρως το όνομα (Ρώσοι) και την κρατική οργάνωση που δε διέθεταν οι Σλάβοι
2) από τους Σλάβους τη γλώσσα και τη λαϊκή βάση.


ΙΔΡΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Στα μέσα του 9ου αιώνα σχηματίστηκε το 1ο σημαντικό ρωσικό κράτος : η Ηγεμονία του Κιέβου, η οποία έκανε εμπόριο με το Χαλιφάτο και το Βυζάντιο.
Μετά από δυο αποτυχημένες εκστρατείες κατά της Κωνσταντινούπολης, οι Ρώσοι υπέγραψαν δύο σημαντικές εμπορικές συνθήκες με το Βυζάντιο (911, 944). Με αυτές τις συνθήκες μπορούσαν να ταξιδεύουν και να εμπορεύονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών προετοίμασαν τον εκχριστιανισμό των Ρώσων που άρχισε στα μέσα και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα.


ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΡΩΣΩΝ
Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος για να αντιμετωπίσει την εξέγερση της μικρασιατικής αριστοκρατίας (δυνατοί) ζήτησε τη βοήθεια του ηγεμόνα των Ρώσων, Βλαδίμηρου, υποσχόμενος να του δώσει ως σύζυγο την αδερφή του Άννα.
Ο Βλαδίμηρος δέχτηκε και έστειλε βοήθεια. Οι Βυζαντινοί με τη βοήθεια των Ρώσων συνέτριψαν τους δυνατούς, αλλά ο Βασίλειος δεν υλοποίησε τη υπόσχεσή του στον Βλαδίμηρο.
Ο Βλαδίμηρος για να πιέσει τους Βυζαντινούς, κατέλαβε τη Χερσώνα (στην Κριμαία) κι έτσι ο Βασίλειος έδωσε την αδερφή του στον Βλαδίμηρο με την προϋπόθεση ότι αυτός θα γινόταν χριστιανός.
Η νύφη ταξίδευσε στη Χερσώνα, όπου έγινε ο γάμος και η βάπτιση του Βλαδίμηρου. Ακολούθησε ομαδική βάπτιση των Ρώσων στα νερά του ποταμού Δνείπερου το 989
Τα θετικά του εκχριστιανισμού των Ρώσων
  1. μια τεράστια έκταση εντάχθηκε στη σφαίρα επιρροής του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας
  2. Ο βυζαντινός πολιτισμός και η βυζαντινή νοοτροπία επηρέασαν τους Ρώσους
  3. Οι εμπορικές ανταλλαγές με το Βυζάντιο εντατικοποιήθηκαν
  4. Αυξήθηκε ο αριθμός των Βαράγγων και Ρώσων μισθοφόρων που υπηρετούσαν στην αυτοκρατορική αυλή του Βυζαντίου και στο βυζαντινό στρατό.
 επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου