Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Ιστορία Β' Γυμνασίου : Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής βυζαντινής αυτοκρατορίαςΣτα χρόνια της Ισαυρικής ή συριακής δυναστείας (717-802) και της δυναστείας του Αμορίου (802-867) διαμορφώθηκε το μεσαιωνικό ελληνικό βυζαντινό κράτος


             
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1)      Σταθεροποιήθηκαν τα σύνορα μεταξύ Βυζαντίου και αραβικού χαλιφάτου. Στα μέσα του 9ου αιώνα άρχισε η βυζαντινή αντεπίθεση στη Μ. Ασία.
2)      Στα Βαλκάνια το Βυζάντιο αντιμετώπισε με επιτυχία τη βουλγαρική απειλή και άρχισε να αφομοιώνει τους σλαβικούς πληθυσμούς.

ΓΛΩΣΣΑ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
1)      Ενισχύθηκε ο ελληνικός χαρακτήρας της αυτοκρατορίας
2)      Περιορίστηκε η χρήση και η γνώση της λατινικής γλώσσας.
3)      Οργανώθηκε πιο καλά το κράτος
4)      Ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά τον 9ο αιώνα

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ και ο στρατός
1)      Τα θέματα γενικεύτηκαν στη Μ. Ασία και επεκτάθηκαν στα Βαλκάνια. Οι στρατηγοί των θεμάτων απέκτησαν μεγάλη δύναμη και συχνά γίνονταν επικίνδυνοι για την κεντρική εξουσία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εξεγέρσεις που οργανώθηκαν από αυτούς.
2)      Οι μισθοφόροι περιορίστηκαν, αφού αναπτύχθηκε ο θεματικός στρατός

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΕΜΠΟΡΙΟ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ)
1)      Στη βυζαντινή ύπαιθρο κυριάρχησε η μικρή και η μεσαία ιδιοκτησία.
2)      Η οικονομία πήρε τα πάνω της (από τα χρόνια του Κωνσταντίνου του Ε’, γύρω στο 750) : αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα και αναπτύχθηκε το εμπόριο και η βιοτεχνία.
3)      Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α (802-811) πήρε κάποια τολμηρά μέτρα για την ανάκαμψη του εμπορίου και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Αυτά τα μέτρα ονομάστηκαν από τους εχθρούς του Νικηφόρου, κακώσεις.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

1 σχόλιο: