Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Ιστορία Β' Γυμνασίου : Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το ΒυζάντιοΣλάβοι = νομάδες (λαός που μετακινείται) με ιδιότυπη πολιτική οργάνωση. Εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 6ου αιώνα βόρεια του Δούναβη και άρχισαν επιδρομές εναντίον του Βυζαντίου. Από τα τέλη του 6ου και τις αρχές του 7ου αιώνα οι Σλάβοι πέρασαν στην επιρροή των Αβάρων.

Άβαροι = λαός ουννικής καταγωγής, που κατά τα τέλη του 6ου αιώνα ίδρυσε μια πολύ δυνατή αυτοκρατορία στην κεντρική Ευρώπη και άρχισε να κάνει επιδρομές εναντίον του Βυζαντίου, παρασύροντας μαζί και τους Σλάβους. Σλάβοι και Άβαροι πολιόρκησαν αρκετές φορές, αλλά ανεπιτυχώς την Θεσσαλονίκη.

Σκλαβηνίες = πολιτικά αυτόνομες περιοχές σλαβικού πληθυσμού, διάσπαρτες ανάμεσα σε Έλληνες. Ιδρύθηκαν από τις αρχές του 7ου αιώνα, μετά από επιδρομές διαφόρων σλαβικών ομάδων στα νότια των Βαλκανίων. Οι Σλάβοι στις περιοχές αυτές έκαναν αρχικά επιθέσεις και λεηλασίες, δημιουργώντας προβλήματα στην επικοινωνία της Κωνσταντινούπολης με τις ευρωπαϊκές επαρχίες και ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη. Σιγά σιγά όμως
α) ήρθαν σε επαφή με ντόπιους πληθυσμούς
β) ανέπτυξαν οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μαζί τους και
γ) επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό τους.

Πώς αντιμετώπισαν οι Βυζαντινοί τους Σλάβους;
Αντιμετώπισαν με ρεαλιστική πολιτική τους Σλάβους των κεντρικών και νότιων περιοχών και πέτυχαν να τους εντάξουν ομαλά στη βυζαντινή κοινωνία κατά τον 9ο και 10ο αιώνα. Εξελληνίστηκαν σε 3 στάδια :
Α. υποτάχθηκαν στρατιωτικά στο Βυζάντιο
Β. εκχριστιανίστηκαν
Γ. αφομοιώθηκαν κοινωνικά και εθνολογικά.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης


Σλαβικά κράτη (σήμερα)Οι Άβαροι το 650 μ.Χ. (με κόκκινο χρώμα)


ΟΙ ΑΒΑΡΟΙ (wikipedia) 

Σκλαβηνίες στην Πελοπόννησο
Οι Μηλιγγοί 
Οι Εζερίτες 


OI OYNΝOI (από εργασίες μαθητών του Β3 2012-13)

Οι Ούννοι ήταν νομαδική φυλή, τουρκικής καταγωγής, η οποία είχε σημαντική εξέλιξη  περίπου τη περίοδο 408μ.Χ. έως 453μ.Χ. Αρχικά βρίσκονταν κυρίως γύρω από τη Μογγολία. Ήταν λαός πολύ έμπειρος στην εχθροπραξία, και πολύ καλοί με την χρήση των τόξων, λογχών κ.α.  Οι κινήσεις τους γίνονταν κυρίως με την συνοδεία της οικογενείας τους καθώς και μεγάλων κοπαδιών από εξημερωμένα ζώα, στη προσπάθεια τους αναζήτησης νέων λιβαδιών.
Βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν η στρατιωτική ανδρεία καθώς και η πειθαρχία τους. Γι’ αυτό το λόγο αποδείχθηκαν ασταμάτητοι, εκδιώκοντας τους πάντες στην πορεία τους. Η γενική ιδέα ήταν η μετανάστευση τους και o εξαναγκασμός προς άλλες φυλές να μεταναστεύουν κι αυτές, μέσω της κατάκτησης του τόπου τους.
Οι πρώτοι Ούννοι είχαν εγκατασταθεί στη Μογγολία τον 2ο π.Χ. αιώνα κι από κει έφτασαν στην περιοχή ανάμεσα στα δύο ποτάμια Ουράλη και Βόλγα. Βρίσκοντας εδάφη κατά προτίμηση τους, οι Ούννοι εγκαταστάθηκαν στην ουγγρική πεδιάδα στην ανατολική Ευρώπη, κάνοντας  σαν έδρα τους την πόλη Τζέτζεντ στο τζίτζα πόταμο.
Οι Ούννοι εκπαιδεύονταν από μικροί στην ιππασία, με αποτέλεσμα στη πορεία να γίνουν θαυμάσιοι ιππείς. Αυτό ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για τις εκστρατείες τους. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των Ούννων ήταν το σύνθετο τόξο. Μακράν ανώτερο από αυτά που χρησιμοποιούσαν στη δύση. Η τακτική τους χαρακτηρίστηκε από αιφνιδιασμό, με  γρήγορες επιθέσεις, προκαλώντας τρόμο. Οι Ούννοι αποτελούσαν έναν στρατό ιππικού. 


Στα 375 μ.Χ. , μια ουννική φυλή προχώρησε στην περιοχή ανάμεσα στο Δούναβη και Βόλγα και αφού υπέταξε τους Οστρογότθους και Βησιγότθους, εγκαταστάθηκε τον 4ο αιώνα στην εύφορη κοιλάδα του Δούναβη. Ο αρχηγός των Ούννων Ρουγίλιας οργάνωσε ισχυρό κράτος και άρχισε τις επιδρομές και τις επιθέσεις εναντίον του Βυζαντινού κράτους.


Για να κρατηθούν όμως σε σκοπό, η πολιτική δομή τους απαιτούσε έναν ισχυρό ηγέτη. Στο προσκήνιο έρχεται ο Αττίλας, ο όποιος τα 433 π.Χ. διαδέχεται τον Ρουγίλια και γίνεται ηγέτης των Ούννων. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Αττίλα ήρθε η αιχμή της δύναμης των Ούννων. Ο Αττίλας απαίτησε από το Βυζάντιο να του δώσει τεράστια χρηματικά ποσά. Στην άρνηση του Βυζαντινού αυτοκράτορα, ο Αττίλας οργάνωσε μια φοβερή εκστρατεία και κατεβαίνοντας ορμητικά προς τα νότια, κατάστρεψε τη Μοισία, τη Θράκη και την Μακεδονία κι ερήμωσε πάνω από 70 πόλεις. Ο αυτοκράτορας βυζαντίου Θεοδόσιος αναγκάστηκε να υπογράψει συνθήκη με τους Ούννους προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αυτή η συνθήκη κόστισε στο βυζάντιο πολλές εκτάσεις εδάφους καθώς και πολλά χρήματα.


Μετά τη νίκη του, ο Αττίλας, με 700.000 στρατό κατέλαβε τη Γερμανία, μπήκε στη Ρωσία και, επιστρέφοντας,  έφτασε μέχρι τη Γαλατία. Το 451μ.Χ. στα Καταλανικά Πεδία αντιμετώπισε τον Αττίλα ο Αέτιος. Αρχηγός στρατού, τον
οποίο αποτελούσαν οι Ρωμαίοι, Γαλάτες, Βουργουνδοί και Βησιγότθοι. Σε αυτή τη σημαντική σύγκρουση ο Αττίλας ηττήθηκε με φοβερές απώλειες. Αυτή η σύγκρουση έμεινε γνωστή στην ιστορία και ως "μάχη των Εθνών".
 
Παρ’ όλα αυτά, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις του, μπήκε στην Ιταλία κι έφτασε μπροστά στα τείχη της Ρώμης. Αν και οι ρωμαϊκές δυνάμεις μειώθηκαν και η πορεία τους προς τη νίκη είχε σημαντική πρόοδο, μετά από όλες αυτές τις συνεχείς εκστρατείες ο στρατός είχε αποδυναμωθεί και δεν ήταν ανθεκτικός σε ασθένειες. Έτσι μια φοβερή αρρώστια αποδεκάτισε το στρατό. Ο Αττίλας αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Η αυτοκρατορία των Ούννων διαλύθηκε μετά τον θάνατο του Αττίλα 452 μ.Χ. και τα ίχνη της έσβησαν στην ιστορία.    


Πηγές 

Wikipedia                                                                                                                              Age 4 all


Eπιμέλεια : Χαλδαίου Γεωργιάνα 
 H νομαδικη φυλή των Ουννων, τουρκικής καταγωγής, τον 4ο μ.Χ. αιώνα ξεκίνησε από την Ασία και, προχωρώντας προς τα δυτικά, κατάκλυσε τηνΕυρώπη κι ερήμωσε πολλές χώρες. Οι πρώτοι Ούννοι είχαν εγκατασταθεί στη Μογγολία τον 2ο π.Χ. αιώνα κι από κει έφτασαν στην περιοχή ανάμεσα στα δύο ποτάμια Ουράλη και Βόλγα. Στα 375 μ.Χ. μια ουννική φυλή προχώρησε στην περιοχή ανάμεσα στο Δον και Βόλγα και, αφού υπέταξε τουςΟστρογότθους και Βησιγότθους, εγκαταστάθηκε τον 4ο αιώνα στην εύφορη κοιλάδα του Δούναβη. Ο αρχηγός των Ούννων Ρουγιλιας οργάνωσε ισχυρό κράτος και άρχισε τις επιδρομές και τις επιθέσεις εναντίον του Βυζαντινού κράτους. Στα 434 μ.Χ. το Ρουγίλα τον διαδέχτηκε ο Αττίλας, που απαίτησε από το Βυζαντιο να του δώσει τεράστια χρηματικά ποσά.Ο Αττιλας οργάνωσε μια φοβερή εκστρατεία και κατεστρεψε τη Μοισία, τη Θράκη και την Μακεδονία κι ερήμωσε αλλες πολλες πολεις.Ο αυτοκρατορας Θεοδοσιος υπογραψε συνθηκη. Μετά τη νίκη του ο Αττίλας με 700.000 στρατό κατάλαβε τη Γερμανία, μπήκε στη Ρωσία και, επιστρέφοντας, έφτασε μέχρι τη Γαλατία.Ο Αττιλας αντιμετωπιθηκε στα Καταλανικά Πεδία απο τον Αέτιος.Του Αετιου ο στρατος αποτελοταν απο Ρωσους και Γαλατες. Εγινε μια σύγκρουση που έμεινε γνωστή στην ιστορία σαν "μάχη των Εθνών" μεταξυ Αττιλα και Αέτιου και ητιθηκε ο Αττιλας. ο Αττίλας νικήθηκε με φοβερές απώλειες αλλα συγκεντρωσε οσους ειχαν απομεινει και πηγε στην Ιταλια. Επειδή όμως μια φοβερή αρρώστια αποδεκάτισε το στρατό του, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Μετά το θάνατο του Αττίλα στα 452 μ.Χ., το κράτος των Ούννων διαλύθηκε.

πηγή : 
Wikipedia   

 Eπιμέλεια : Παντελής Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου