Ημερολόγιο

Η σελίδα μου στο facebook

Σαν σήμερα

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Οι τύχες της Κύπρου

ΓΕΝΙΚΑ
Η Κύπρος ήταν χωρισμένη σε 9 ή 12 βασίλεια, αλλά κατάφερνε είτε να αντιμετωπίζει ενωμένη τους εξωτερικούς κινδύνους, που ήταν συχνοί λόγω των ισχυρών εχθρών που υπήρχαν γύρω της, είτε να αποφεύγει τη βίαιη κατάληψη της κάνοντας διπλωματικές συμφωνίες με τους γείτονές της.

ΟΙ ΑΣΣΥΡΙΟΙ
Από το 721 π.Χ., η Κύπρος πλήρωνε φόρο στους βασιλείς των Ασσυρίων, αλλά διατηρούσε την ανεξαρτησία της. Κατά την εποχή αυτή γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ
Από το 550 π.Χ. ως το 525 π.Χ. η Κύπρος ήταν υπό την κηδεμονία της Αιγύπτου.

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ
Από το 525 π.Χ. η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Πέρσες. Στα χρόνια της Ιωνικής Επανάστασης, οι Κύπριοι προσπάθησαν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Ο ΚΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ
Το 450 π.Χ. ο Αθηναίος Κίμωνας έκανε εκστρατεία στην Κύπρο, την οποία και απελευθέρωσε. Μετά τον θάνατό του, οι Πέρσες επανήλθαν στο νησί, αλλά τα Κυπριακά βασίλεια διατήρησαν την αυτονομία τους.

Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ : Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ
Το 410 π.Χ. γίνεται βασιλιάς της Σαλαμίνας (της Κύπρου) ο Ευαγόρας, ένας ικανότατος και μορφωμένος ηγέτης, που λάτρευε την ελληνική παιδεία. Στις μέρες του το βασίλειο της Σαλαμίνας απόκτησε μεγάλη δύναμη και θέλησε να ενώσει όλα τα βασίλεια. Τα έργα του :
Α) δημιούργησε έναν από τους πρώτους λαϊκούς στρατούς, με οπλίτες που δέχονταν ευχαρίστως να υπηρετούν σε αυτόν εθελοντικά λόγω της αγάπης τους προς τον βασιλιά.
Β) επανέφερε την Κύπρος στην ελληνική παιδεία, τον ελληνικό τρόπο ζωής και τα ελληνικά θρησκευτικά ήθη, που είχαν αποδυναμωθεί από τους Πέρσες.
Γ) συμμάχησε με την Αθήνα : Στη ναυμαχία της Κνίδου το 394 π.Χ. (Κορινθιακός Πόλεμος), ο Ευαγόρας έστειλε 100 πλοία για βοήθεια προς τον αθηναϊκό στόλο. Οι Αθηναίοι για να τον ευχαριστήσουν, του έστησαν ανδριάντα  στην αγορά.

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ – ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ – Ο ΝΕΟΚΛΗΣ
Μετά την Ανταλκίδειο Ειρήνη (386 π.Χ.), οι Πέρσες εκστρατεύουν εναντίον της Κύπρου. Μετά από πολλές μάχες, ο Ευαγόρας υπέγραψε ειρήνη με τους Πέρσες το 376 π.Χ. και υποχρεώθηκε να πληρώνει φόρο σε αυτούς, χωρίς όμως να χάσει την εξουσία του. Το 374 π.Χ. ο Ευαγόρας δολοφονείται και τον διαδέχεται ο Νεοκλής (ο οποίος μαζί με τον Ευαγόρα, θεωρούνται από τον Ισοκράτη «βασιλείς πρότυπα»)

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Το καθεστώς καταβολής φόρου στους Πέρσες με αντάλλαγμα την αυτονομία διατηρήθηκε ως το 332 π.Χ., οπότε ο Μέγας Αλέξανδρος απελευθέρωσε το νησί.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου